מחלת סעיפים

מהי מחלת סעיפים?

מחלת סעיפים היא מצב אנטומי בו כיסים קטנים מתבלטים מדופן המעי. כיסים אלו עלולים להיסתם על ידי תוכן צואתי ולגרום לסיבוכים כגון דלקת, פיסטולה (חיבור בין שני אברים חלולים), אבצסים בחלל הבטן, היצרות או דימום.

מדוע נגרמת מחלת סעיפים?

מחלת סעיפים נחשבת מחלה של העולם הצעיר בו התזונה דלה בסיבים ועשירה בשומנים. שכיחותה עולה עם הגיל.
חוסר בסיבים במערכת העיכול גורם ללחץ על דפנות המעי ובעקבות כך כיסים אלו מתבלטים באזור חלשים בדופן, באזור בהם נכנסים כלי הדם המספקים את המעי.

מהם התסמינים של המחלה?

הסעיפים נמצאים לרוב באזור במעי הנקרא סיגמויד. הם לרוב אינם תסמיניים ורוב האנשים כלל לא ידעו על קיומם. עם זאת לעיתים ישנם סיבוכים. הסיבוך הנפוץ ביותר הוא דלקת של הסעיפים אשר מתבטאת בכאבי בטן בעיקר באזור בטן שמאלית תחתונה, יכולים להיות מלווים בחום או צמרמורת. 

הדלקת יכולה להיות קלה או לגרום גם לבצסים בחלל הבטן. סיבוך נוסף הוא דימום כתוצאה מהסעיפים אשר מתבטא בדם אדום כהה בצבע יין מפי הטבעת. דימום זה לרוב חולף עצמונית ללא צורך בהתערבות.
היצרות במעי הגס על רקע דלקות חוזרות ונשנות גם כן יכולה להופיע אך מצב זה הוא פחות שכיח משאר הסיבוכים המוזכרים.

מהו הטיפול?

לרוב אין צורך בטיפול וההמלצה היא לאכול כלכלה עשירה בסיבים תזונתיים.

לעיתים ישנה דלקת המצריכה טיפול אנטיביוטי פומי אך לעיתים ישנו צורך באשפוז ומתן אנטיביוטיקה תוך ורידית. סיבוכים הכוללים אבצסים תוך בטניים לעיתים יזדקקו לניקוז מלעורי (מקומי) או אפילו לניקוז ניתוחי. במקרים מסובכים יותר בהם ישנה פרופורציה במעי (נקב) יכול לעלות גם הצורך בניתוח דחוף עם כריתה של החלק החולה.

מתי יש צורך בניתוח?

התערבות ניתוחית במקרה של מחלת סעיפים אינה שכיחה. עם זאת, במידה וישנם סיבוכים הכוללים נקב במעי או אבצס תוך בטני לעיתים ישנו צורך בהתערבות ניתוחית היכולה לכלול שטיפת הבטן וניקוז על ידי נקז בלבד או אפילו כריתת המעי החולה.

במידה ויש צורך בכריתת החלק החולה בשל דלקת קשה, יכול להיות מקרה בו אין אפשרות לחבר את שני חלקי המעי באותו ניתוח בשל הזיהום המקומי והדלקתן, לכן מוציאים את קצה המעי לדופן הבטן כסטומה (פיום). לאחר שנרגעת הדלקת לרוב לאחר כ- 3 חדשים ניתן לחבר מחדש את שתי הקצוות וליצור המשכיות של המעי.

התערבות ניתוחית אלקטיבית יכולה להתבצע במקרה והמטופל סובל מהתקפים רבים אשר מביאים לאשפוזים רבים וירידה באיכות החיים עקב. במקרה כזה כאשר הניתוח מתבצע בתנאים אלקטיביים ללא דלקת ניתן לבצע את החיבור של קצוות המעי כבר בניתוח הראשוני ללא צורך בסטומה (פיום).

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​