פיסטולה פריאנאלית

פיסטולה פריאנאלית (נצור בעברית) היא תעלה המחברת בין הפתח הפנימי של התעלה האנאלית אל העור.

לרוב פיסטולה פריאנאלית נוצרת לאחר ניקוז אבצס פריאנאלי אך יכולה להיגרם על ידי מספר גורמים נוספים.

פיסטולה נוצרת לאחר ניקוז אבצס פריאנאלי בכ- 50% מהחולים. תסמינים יכולים להתבטא בכאבים, הפרשות ואבצסים חוזרים באותו מקום.

טיפול בפיסטולה כולל לרוב הכנסת סטון מנקז לפתח הפיסטולה ולאחר מכן תיקון בניתוח דפנטיבי.

ישנן מספר סוגי פיסטולות וחשוב מאד לקבוע את סוג הפיסטולה ואת כמות השריר שהיא מערבת על מנת להתאים את הטיפול הניתוחי.

הטיפול הניתוחי מתחלק לפתיחה של הפיסטולה (FISTULOTOMY) ולניתוחים משמרי שריר.

פתיחת הפיסטולה הוא הניתוח בעל שיעור ההצלחה הגבוה ביותר אך כולל חיתוך של חלק מהשריר של פי הטבעת ולכן יש להחליט האם הפיסטולה מתאימה לפתיחה שכזו על מנת להימנע מסיבוכים של אי שליטה.

סוגי ניתוחים משמרי שריר:

  1. סטון חותך (CUTTING SETON) – משחילים חוט בתעלה של הפיסטולה ובאופן הדרגתי קושרים את החוט כל פעם עוד ועוד על מנת שיחתוך חלק מסיבי השריר באופן הדרגתי. פעולה זו יכולה להימשך על פני מספר חדשים.
  2. הזרקת דבק ביולוגי – בשיטה זו ממלאים את התעלה בדבק ביולוגי, ניתוח זה יעיל בכ- 50% מהמקרים אך נחשב כפעולה היחידה לתיקון פיסטולה שאינה פולשנית.
  3. ניתוח VAAFT – זהו ניתוח זעיר פולשני בו נכנסים עם מצלמה אל תוך התעלה, צורבים את דופנות התעלה ומגרדים מהדופן את כל התאים שאינם רצויים. בנוסף סוגרים את הפתח הפנימי של הפיסטולה. ניתוח זה בעל אחוזי הצלחה של כ- 70%.
  4. הכנסת PLUG קולגן– בניתוח זה ממלאים את התעלה עם PLUG קולגן אשר עשוי מחלבון אנושי וסותם את חלל התעלה. ניתוח זה דווח בספרות כיעיל בכ- 80% מהמקרים אך ככל הנראה שיעורי ההצלחה נמוכים יותר. הפקק עלול לצאת ממקומו ויכולים להתפתח סיבוכים כגון חזרה של אבצס באיזור.
  5. ניתוח ADVANCEMENT FLAP – בניתוח זה מגרדים ומוציאים את התאים שאינם רצויים מהתעלה ולאחר מכן סוגרים את הפתח הפנימי על ידי יצירת מתלה של הרקמה אשר מכסה את דופן התעלה האנאלית (מוקוזה). זה נחשב הניתוח הפולשני מכולם עם אחוזי הצלחה של כ- 70%
  6. ניתוח LIFT אשר בו חותכים חלק מהתעלה אך השריר נשאר שלם. יעילות הניתוח עומדת על כ- 80%.
  7. הזרקת תאי גזע (STEM CELL) בחולי קרוהן בלבד.

חשוב מאד להבחין בין פיסטולה פריאנאלית בחולי קרוהן בהם הסיבה היא הדלקת הכרונית במעי לבין מטופלים בהם הסיבה היא קריפטוגלנדדולרית כלומר מתחילה בבלוטות סביב התעלה האנאלית.

בחולי קרוהן הטיפול הוא לרוב תרופתי ולעיתים הפיסטולה נסגרת תחת הטיפול למחלת הקרוהן (ב- 21% בלבד).

חולי קרוהן לרוב אינם מועמדים לטיפולים ניתוחיים בפיסטולה בשל כישלון כמעט מוחלט של ניתוחים אלו במטופלים מסוג זה.

לאחרונה ישנו טיפול חדש ומבטיח בפיסטולות בחולי קרוהן הכולל הזרקה של תעי גזע סביב תעלת הפיסטולה. לטיפול יש אחוזי הצלחה העומדים על  50%  אלו נחשבים אחוזי הצלחה גבוהים מאד לטיפול בפיסטולה במחלת קרוהן.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​